Vang Vieng, Laosz egykori bulifővárosa

vang vieng laosz

Az ázsiai backpacker-léthez masszívan hozzátartozik a bulizás is, tök érthető módon. Fiatalok vagyunk, éppen világutazunk és kipróbálunk egy rakás dolgot, amit előtte nem, teljes a szabadság, konstans a jóidő, olcsó az ázsiai sör. Ráadásul olyanokkal partizunk együtt, akiket jó eséllyel soha többé nem fogunk látni, és ez sokakból azt váltja ki, hogy olyan intenzitással vetik bele magukat az éjszakába, ahogyan azt otthon sosem tennék. (hadd jegyezzem meg rosszmájúan, hogy itt most nem a britekre és az ausztrálokra gondolok, ők ugyanis sosem fogják vissza magukat)

A Laoszban található hegyi kisváros, Vang Vieng néhány évvel ezelőttig pontosan ezeket az igényeket szolgálta ki, és a délkelet-ázsiai buliturizmus egyik központjának számított.

A kis település egyfajta játszótér volt a tehetős nyugati fiatalok számára, ahol rögtön 2 szokatlan élvezetnek is lehetett hódolni: az ópiumnak, illetve a tubing-nak, amely során az ember egy kamionbelsőben lecsurog a folyón és közben időről időre kiköt a parton sorakozó bároknál, ahol ivós játékok hihetetlenül széles palettája garantálja a lerészegedést.

Veszélyesnek hangzik? Az is.

laosz vang vieng tubing

A külföldi sajtóban egyre több vang vieng-i halálesetről lehetett olvasni – volt aki simán összetörte magát a köveken, volt aki vízbefulladt, volt aki alkoholmérgezést szenvedett – , a mélypont a 2011-es évvel érkezett el, amikor összesen 30 fiatal lelte itt a halálát.

vang vieng laosz buli

Ekkor a laoszi kormány az asztalra csapott és azt mondta, nem kérnek többet a negatív országimázsból, nem szeretnék, hogy a helyiek földművelés helyett kínai napszemüvegeket áruljanak az utcán és nem szeretnének az egyébként nagyon konzervatív Laoszban félmeztelen, csókolózó embereket látni.

Szinte egyik napról a másikra bezárattak rengeteg bárt, a nyitvatartási időt drasztikusan korlátozták, és ami a legfontosabb, keményen felléptek a drogok ellen.

laosz vang vieng buli

Ennek következtében a turizmus kb. 70%-al visszaesett, de ez a veszteség később csökkent valamennyire, ugyanis a részeg ausztrálok visszaszorulásával párhuzamosan megjelentek a lelkes természetjárók, akik a  környező hegyek és vízesések miatt látogatnak el ide. (hogy mást ne mondjak, erdő-junkiek, hehe. Végtére is mindenki függ valamitől.) Szóval  Laosz Siófokjából  lett egy csendes hegyi kisváros, amelynek fő nevezetessége a természet.

laosz vang vieng táj

Egy-két cég azért még szervez tubing-ot és mi befizettünk egy körre, mert az volt a gyanúnk, hogy egy gumiabroncsban lebegni a víz tetején, miközben az ember a föléje tornyosuló hegyekben gyönyörködik, kurva jó érzés, mindenféle tudatmódosító szer nélkül is. És igazunk is lett, az élmény felér egy vidámparkkal!

laosz vang vieng buli

Ha valakiben felmerült volna a kérdés, hogy az ember hogyan tud a sodródó gumiabronccsal kikötni ott, ahol szeretne, akkor itt van a mellékelt ábra, amint látjátok, a kocsma személyzete lasszókat dob be a vízbe és szó szerint kihalássza a vendégeket. Mondtam már, ez a Vang Vieng  egy hatalmas játszótér!

Csak az volt kevésbé mulatságos, amikor hazafelé menet ránk esteledett a folyón és fogalmunk sem volt, hol járunk.  Tulajdonképpen csak a szerencsén múlott, hogy sikerült jó helyen partot érni és megtalálni az autót. Az az igazság, hogy tényleg nem kell hozzá különösebben hülyének vagy részegnek lenni ahhoz, hogy az ember elsodródjon és balesetet szenvedjen.

laosz vang vieng

Ópiumot is lehet venni egyes bárokban, igen jól látjátok, a nyomtatott étlapon ott áll, hogy ópiumos omlett, ami azért elég meredek. Hogy ebben pontosan mi a logika, azt ne kérdezzétek, mondom, az ázsiai drogpolitika enyhén szólva ellentmondásos. Annyi biztos, hogy ezek a helyek havi kenőpénzt fizetnek a rendőrségnek.

laosz vang vieng buli

Helyi sajátosság az is, hogy a legtöbb étteremben, kávézóban egész nap Jóbarátokat vetítenek a másnapos vendégeknek. Detox Vang Vieng módra!

Ja, egyébként bulizni még ma is el lehet menni szinte minden nap, ha az ember akar: vannak parti hosztelek, happy hour, szervezett kocsmatúra dzsungel party, szóval kb minden, ami a többi ázsiai bulivárosban. De a korábbihoz képest ez a visszafogott verzió.

Hogy mi lehetett itt pár éve, azt el sem merem képzelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.