Elefántok, ópiumos rántotta és bombák – ismerkedjünk meg Laosszal

laosz falu

Szégyen ide vagy oda, az utazás előtt még sztereotípiák szintjén sem tudtam sokat Laoszról, azon kívül , hogy ez a térség egyik legfejletlenebb országa. Hátha mások is így vannak ezzel, úgyhogy mielőtt mélyebben beleásnánk magunkat a részletekbe és az országba, első felütésnek itt van néhány beszédes tény Laoszról. 

1, Laoszt a lassúság országának is szokták nevezni, és ez nem valami rosszindulatú ferdítés, hanem egy meghatározó karakterjegye a vidéknek: a népsűrűség mindössze 25 fő/km (összehasonlításképpen: Vietnámban 305 ez a szám!) és a legfontosabb utak is így néznek ki, mint az alábbi képen. Csak azt tudom tanácsolni: aki már az akadozó internet miatt is dühöng, az csak saját felelősségre jöjjön ide, mert nem lesz könnyű az élete.

Laosz közlekedés

2, Laosz hivatalos neve  “Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság” és a világ utolsó 5 kommunista országának egyike, Észak-Korea, Kína, Vietnám és Kuba mellett.

3, Laosz a legtöbbet bombázott ország a világon, egy olyan háború miatt, amiben közvetlenül részt sem vett. Az amerikaiak 9 év lefolyása alatt összesen 280 millio bombát dobtak le (többet, mint az egész 1. világháború termése !!!),  hogy elvágják az országon keresztül húzódó vietnámi utánpótlási vonalat. Súlyos sztori ez, aminek majd külön posztot szánunk.

Laosz bombák

4, Nemzeti sörük, a jázminrizsből készült Beerlao sok ázsiai társával ellentétben nemhogy iható, de díjnyertes és nemzetközileg ismert,  exportálják Európába és az USA-ba is.  Ennek ellenére az ára nagyon is ázsiai maradt:  egy üveg átszámítva kb 300 Ft-ba kerül.

4, Laoszban a legmagasabb az egy főre jutó sticky rise (= ragacsos rizs ) fogyasztás. Ezt a rövidszemű rizsfajtát, amelyet nem főznek, hanem párolnak, egész Délkelet-Ázsiában előszeretettel fogyasztják, de Laoszban szinte minden étkezeshez hozzátartozik.

5, Laosz nemzeti virága a fehér színű champa, ezért ne csodálkozzunk, hogy minden harmadik éttermet meg boltot champának hívnak.

6,  A kambodzsai határhoz közeli  Khone-vízeses 14 km-es szélességével legnagyobb vízesés egész Délkelet-Ázsiában. Ez a természeti csoda az oka annak, hogy a Mekong nem hajózható Kína felé.

Laosz vizesés
forrás Wikipedia / Hiroo Yamagata

7, Hála a kormány erőfeszítéseinek és a külföldi projekteknek, Laosz a világ egyik első számú napenergia előállítója. De mielőtt nagyon megörülnénk, itt a 8-as pont…..

8,  Laosz a mai napig a világ egyik legnagyobb ópiumtermelője. A kész termék rendszerint a thai kikötőkön keresztül hagyja el Ázsiát.  Egyes helyeken a mai napig lehet rendelni ópiumot az étlapról – na azért ez elég kemény, ha nem a saját szememmel látom, nem hittem volna el.

Laosz ópium drog

9, Ha az eddigiek alapján nem vált volna világossá: Laosz egy agrárország,  a gazdaság csaknem 80 százalékát a mezőgazdaság teszi ki, az első számú exportcikk pedig kávé.

10, Laoszt egykor úgy hívták, “a millió elefánt földje”, és az elefánt a mai napig a közös nemzeti tudat és büszkeség fontos eleme. (És persze a mézesmadzag a turistáknak).  Az állatok száma azonban jelentősen megcsappant, aktuálisan kb 1000-re becsülik őket.

 

Legközelebb már Laoszból jelentkezünk, szevasztok!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.