Mianmar töményen: Yangon

Rögtön az elején lelövöm a poént: imádtam Yangont és szerintem ez a hatalmas, büdös metropolisz sokkal autentikusabb képet ad Mianmarról, mint az olyan sterilizált turista-csalogató helyek mint Bagan vagy az Inle-tó.* Bár 2005 óta hivatalosan nem főváros, 5 milliós népességével még mindig a legnagyobb és legfontosabb település.

Mianmar Yangon utca

Yangon (avagy Rangun) mint oly sok város Délkelet-Ázsiában, nem az úgynevezett látnivalók miatt érdekes, hanem mert itt kicsit úgy érezhetjük, hogy rátapintunk az ország ütőerére. A tarka színű, omladozó házak, a szűk utcácskák, a nyüzsgés a reggeli piacon, az utcán szaladgáló macska méretű patkányok, a biciklis taxik, a folyamatosan dohányt rágó es köpködő férfiak az utcán – ez Mianmar, töményen.

Yangon Mianmar utcakép

Annál is érdekesebb ez a hely, mert pár évvel ezelőtt, a katonai diktatúra idején még kurvára semmi nem volt itt, ami nélkül nálunk egy közepes méretű város elképzelhetetlen: sem bevásárló központok, sem pénzautomaták, sem WIFI. Az ország azonban megnyitotta kapuit a turizmus és a globalizáció felé (nem tárta szélesre, de megnyitotta) és azóta rohamos tempóban változik minden.

Jó reggelt Mianmar!!!Nyüzsgés a délelőtti piacon.Ilyenkor még sokan árulnak az utcán, később aki teheti, visszavonulót fúj, mert napközben elképzelhetetlen a forróság.

Posted by Ázsiába Mentem on Dienstag, 30. Mai 2017

 

Ennek megfelelően a 19. utcában és környékén már megjelent a nyugati konzumidiotizmus kötelező eleme, a pub street is, ahol  a – nagyrészt külföldi – közönség olcsón le tudja magát inni. Ezekben a bárokban legalább annyira beszélnek angolul, hogy egy italrendelést le tudunk bonyolítani (de ennél több néha nem is lehetséges).

Mianmr Yangon kocsmanegyed

Azért essünk túl a kötelező körökön is: Yangun első számú nevezetessége a Sve Dagon, a világ egyik legnagyobb pagodája, amelynek legmagasabb sztúpája 99 méter magas és ahol annyi az arany bevonat, hogy kifolyik a szemünk. Csak a miheztartás végett: ez az épület annyira szent, hogy a  környékén tilos 2 emeletesnél magasabb házakat építeni, azok ugyanis belezavarhatnak a látványba.

Yangon Sve Dagon

Nekem valahogy túl művi, túl makulátlan volt az egész, úgy éreztem kicsit, mintha egy hatalmas babaházban sétálgatnék. Ízlés kérdése, de nekem jobban tetszenek a kicsit romos épületek, amelyeken érződik az eltelt idő (lásd Bagan vagy Angkorvat).

Yangon Sve Dagon pagoda

És ha már a makulátlannál tartunk: aki pontosan ennek az ellentétére vágyik, az menjen el sétálni az Irrawady folyó partjára, itt aztán mindent látunk, ami elképzelhető egy ázsiai város gyanús kikötőnegyedében, olyan, mintha egy Rejtő Jenő-könyv kulisszái közé csöppentünk volna, és jé, tényleg itt játszódik több  regénye is!

mianmar yangon folyópart

Mianmar Yangon Rejtő Iravádi folyó

Nem tudom elégszer elmondani: Mianmarban kegyetlen a meleg, úgyhogy a városnézést próbáljuk meg kora reggelre vagy késő délutánra ütemezni. Nem véletlen, hogy piac is csak reggel van, aki teheti, napközben behúzódik valahova.

mianmar yangon hőmérséklet

Tanulság: Yangon zseniális hely, de azért kell hozzá egy kis gyomor, hogy megemésszük. Hihetetlenül kíváncsi vagyok, hol tart majd ez a hely 10 év múlva. Reméljük, sikerül megőrizni a karakterét, a “burmaiságát” és nem Bangkok gatyi változatává fogja kinőni magát.

 

 

*A jelenlegi Mianmarról mindenestre. Ha Burma letűnt aranykoráról szeretnénk képet kapni, akkor persze Bagan tökéletes.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.