Főváros 10 ezer pagodával: Bagan

Mianmar Bagan

Hpa An-ból megpróbálunk stoppal továbbjutni, és ez érdekes szociológiai kísérletnek bizonyul, a következő tanulságokkal.

1, a mianmariak hihetetlenül segítőkészek

2, életükben nem hallottak még az autóstoppról 

Mindenki megáll és tudni szeretné, mit csinálunk, de mivel nem beszélnek idegen nyelveket, nehéz ezt elmagyarázni. Erre sokan felhívnak rokont, barátot, hogy tolmácsoljon, de az illető ugyanolyan kevéssé tud angolul, mint ők maguk. Az egyikük végül készít nekünk egy feliratot is burmai nyelven, amiben elmagyarázza a stoppolás fogalmát és hogy hova szeretnénk eljutni. Hiába, a hőség egyre elviselhetetlenebbé válik, végül feladjuk és a busz mellett döntünk.

Mianmar Bagan stopp

A mianmariak kiváncsisága és segíteni akarása miatt az élmény mégis nagyon pozitív nyomot hagy bennünk. Megint bebizonyosodik:

a stoppolás és hasonló akciók igazi értelme nem az, hogy az ember pénzt spórol, hanem hogy olyan gyorsan és olyan módon ismerhetjük meg a helyiek mentalitását, amire máshogyan nem lenne mód. 

Mianmar Bagan

Baganról egyébként azt kell tudni, hogy ez Mianmar első számú történelmi látványossága, és sokan a kambodzsai Angkorvathoz hasonlítják, egyáltalán nem alaptalanul: ez is egy gigantikus méretű vallásos épületkomplexum, amelyet a környező vadregényes táj tesz igazán ütőssé.

A település a 9. és a 14. század között a Pagan Királyság fővárosa volt, amely ennek az időszaknak az elején tért át a hinduizmusról a buddhizmusra. Anoratha király, hogy egyértelművé tegye, mi a dörgés, őrületes tempóban kezdett pagodák építtetésébe, melyeknek száma végül elérte a 10 ezret… Mára ebből kicsivel több mint 2000 maradt fenn, de ez is bőven elég arra, hogy az ember 2 napig bolyongjon közöttük….robogóval!

Mianmar Burma Bagan város

Az ilyen város méreten elterülő turistalátványosságoknak egy hatalmas előnye van: soha nem telnek meg annyira, hogy zsúfoltság-érzetünk legyen, és így az embernek – ha rászánja az időt – van esélye arra, hogy beszippantson valamit a hely hangulatából.

Ehhez mindenképpen érdemes belülről is megnézni a pagodákat, a  belső tereket ugyanis temérdek falfestmény és Buddha-szobor borítja.

Bagan Mianmar

Mianmar Burma Bagan főváros

A ráhangolódásban segítenek az alábbi kiírások is. A mianmariak számára ez az egyik legszentebb hely, így elvárják a megfelelő ruházatot.

Bagan Mianmar

Napnyugtakor érdemes felmászni valamelyik pagoda tetejére és onnan gyönyörködni az aranyló napsugarakban, ahogyan visszaverődnek a vörös téglákról. Ez nagyon tipikus bagani látvány, ezt a vizuális élményt sehol máshol nem találjuk meg a világon.

Bagan Mianmar naplemente

Bagan Mianmar főváros

Már sokszor elmondtam, de megint idekívánkozik: Mianmarban tényleg elviselhetetlen mértékű a hőség, úgyhogy a pagodákhoz minimum 5 liter vízzel induljunk csak el. És abban se reménykedjünk, hogy a robogón ülve felfrissülünk: a különbség csak annyi lesz, hogy úgy érezzük, mintha egy forró hajszárítót tartanának az arcunkba.

Mindezzel együtt Bagan egy teljesen lenyűgöző hely, és ez esetben az sem számít, hogy hány útikönyben szerepel és hogy évente hány ezer turista látogatja, ez nem von le sokat az élmény intenzitásából.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.