10 dolog Mianmarról

Mianmar – korábbi nevén Burma – több szempontból is az utazás csúcsa volt: a legszegényebb és legelmaradottabb, ugyanakkor a legizgalmasabb ország is, ahol jártam. A neve még mindig titokzatosan cseng a fülünknek, ami annak köszönhető, hogy az ország évtizedek óta katonai diktatúra alatt áll és a turizmusnak nem olyan régen, 2011-ben adtak zöld utat. Ha te sem tudsz sokat Mianmarról -ahogyan én sem tudtam az utazás előtt-, az alábbi tíz tény adhat egy kis fogódzót.

A TURIZMUS GYEREKCIPŐBEN JÁR

Ennek  van negatív oldala is – borzalmas az infrastruktúra, sokkal kevesebb a hotel/hosztel, sok területre még mindig nem utazhatnak be külföldiek – de alapvetően egy nagyon egzotikus úticéllá teszi az országot, főleg azért, mert helyiek még nem annyira a két lábon járó pénzautomatát látják a külföldiekben, hanem  kíváncsisággal vegyes rajongással fogadják őket. Ez üdítő változás volt Thaiföld és Vietnám turista-lehúzó üzemei után.

Mianmar Burma turizmus

 

ÉPP MOST ZAJLIK EGY NÉPIRTÁS

Ha Mianmarról beszélünk, sajnos nem lehet hallgatni az aktuálpolitikai eseményekről, nevezetesen arról, hogy a buddhista (!!!) ország katonai vezetése elkezdte módszeresen kiírtani és elüldözni az ország muszlim kisebbségét, a rohingyákat. Aki pontosan szeretné tudni, mi zajlik, olvassa el ezt vagy ezt itt, ami arról szól, hogyan erőszakolják meg a katonák a rohingya nőket, sokkoló az egész, és egy újabb példa arra, hogyan lehet a legbékésebb vallást is kifacsarni és a politikai érdekek szolgálatába állítani.

Mianmar Burma muszlimok

…MINDEHHEZ A NŐI GANDHI ASSZISZTÁL

A fenti történet szomorú csavara, hogy a kormáyfői posztot betöltő politikusnő, Aun Szan Szu Kj, aki az ország erőszakmentes demokratizálásáért küzdött, NOBEL-BÉKEDÍJAT is kapott, és akkora szentnek számít, hogy filmet forgattak az életéről, nem tesz semmit a vérontás ellen. Sokáig nem kommentálta az eseményeket, interjúkban egyszerűen visszautasította a népirtás vádját, végül nemzetközi nyomásra szeptemberben tartott egy beszédet, de abban is csak semmitmondó féligazságokat mondott. Csak annyit kérdeznék: WTF???

HAGYOMÁNYOS VISELET

Mianmarban a férfiak nem nadrágot, hanem úgynevezett longyit hordanak, ami tulajdonképpen egy nagy kendő, elöl csomóra kötve.

Mianmar Burma hagyományos viselet

SZERZETESEK FUTÓSZALAGON

Sehol máshol nem látni annyi buddhista szerzetest, mint Mianmarban. Egyfelől azért, mert íratlan társadalmi elvárás a férfiak felé, hogy életükben legalább egyszer vonuljanak be kolostorba, másfelől pedig óriási a szegénység, és sok család számára könnyebség, hogy beadja gyermekét, ahol az alapvető ellátás és az oktatás biztosítva van. A szerzeteseken sokszor látszik is, hogy nem vallásos késztetésből döntöttek, rengeteg csuhást láttam, aki cigizett, facebookozott vagy éppen szelfizett a telefonjával.

THANAKA

Mianmarban szinte minden nő arca thanakával van bekenve, ami egy speciális, fa kérgéből kikevert kém, és nem csak hűsítő hatása van, de védi a bőrt a leégés ellen is.

Mianmar Burma Thanaka

MIANMARBAN VAN EGY NAGYON ELTERJEDT ÉS TELJESEN LEGÁLIS DROG

…. mégpedig a bételdió, amelynek élénkítő hatása van, elnyomja az éhséget és vörösre színezi a fogakat. Szinte minden férfi ezt szopogatja, az utcát pedig sűrűn borítják a vörös köpetek. Azt is volt “szerencsém” megfigyelni, hogyan oldják meg a helyzetet a buszon: a mellettem ülő férfi egy műanyag zacskóba köpködött.

DE MI KÖZE VAN REJTŐ JENŐNEK MIANMARHOZ?

Az Iravádi (angolul Irrawaddy) nem csak azért érdekes, mert a világ egyik legnagyobb vízhozamú folyója és az ország fő rizstermő területe, hanem azért is, mert itt játszódik Rejtő Jenő több regénye is, például Az elveszett cirkáló.

Mianmar Burma Iravádi folyó

KÖZLEKEDÉS SZEMPONTJÁBÓL A LEGHÜLYÉBB ORSZÁG

Bár a jobboldalon vezetnek, angol gyarmati örökség miatt a kormány is a jobboldalon van. Rohadt veszélyes ez, mert előzéskor nem látják egymást. Az ilyen helyzetekre állítólag külön jelrendszert dolgoztak ki.

A FŐVÁROS

A közhiedelemmel ellentétben már nem Rangun a főváros, hanem Naypyitaw, amelyet 2006-ban neveztek ki azzá (a város addigi neve Pyinmanaként volt). Természetesen ennek is stratégiai okai voltak: úgy gondolták, hogy egy amerikai támadás esetén Naypyitaw kevésbé lenne sebezhető.

 

A legközelebb posztból kiderül, lehet-e Mianmarban stoppolni.

Viszlát jövő héten!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.