Da Lat és a 100 teraszos kocsma

Da Lat Vietnam bár

Vietnamot járva sok mindenre számítottam, de arra nem, hogy itt botlok bele a világ egyik legszürreálisabban berendezett bárjába, ami mellett a Szimpla Kert egy fantáziátlan tucatkocsmának tűnik.* 

A helyszín Da Lat városa, amely nem csak azért nagyon felhasználóbarát, mert magasan fekszik és kellemesen hűvös a klímája, hanem azért is, mert a francia koloniál stílus annyira rányomta a bélyegét az épületekre, hogy az ember azt hihetné, egy nyugat-európai kisvárosban van.

Da Lat város Vietnam

Mégsem emiatt kezdtem megszeretni az országot, hanem mert

itt tapasztaltam meg először, mennyire jófejek és vendégszeretőek tudnak lenni a vietnámiak.

Amikor hajnali 4-kor felébresztettük a vendégház recepciós hölgyét (valami anomália folytán a buszunk a vártnál 2 órával korábban érkezett), mosolyogva becsekkolt minket, ráadásul az éjszakáért csak a szobaár felét számolta fel. Ő és a családja minden este tradícionális vietnámi vacsorát készített, amin 3 dollárért mindenki degeszre ehette magát. Amennyi kaját és amilyen kedvességgel itt felszolgáltak, az alapján kizártnak tartom, hogy a profit motiválta volna őket.

Da Lat Vietnam vacsora

Da Lat híres a környező táj szépségéről és a kanyon túrákról. Én életemben először vettem részt egy ilyenen, és aki még nem próbálta, annak csak azt tudom mondani, hogy hajrá!

Ne szépítsük, ugyanolyan klisés turistaprogram ez, mint a bungee jumping vagy a vadvízi evezés, de ez semmivel sem csökkenti az élményt! Egyszer mindenkinek át kell élnie, milyen érzés hátrafelé, kötélen beleereszkedni egy vízesésbe vagy a folyóba ugrani egy 10 méter magas szikla tetejéről.

Hozzátenném azért, hogy én egy elég beszari alak vagyok, akinél könnyű megugrasztani az adrenalinszintet.

Vietnam Da Lat kanyon túra

Ezen kívül még egy dolog van, amit mindenki látni akar Da Latban: a 100 Roof Bar nevű hely. Az utcáról nézve először csak egy keskeny, furcsán kivilágított házat látunk:

Da Lat 100 terasz bár

De amint bemegyünk, rá kell csodálkoznunk, hogy az épület mélysége jóval nagyobb mint a szélessége, és hogy a “100 roof” elnevezés nem csak barokkos túlzás. Egy teljesen szürreális világ vesz minket körbe, amit Középfölde, a horrorfilmek és egy Gaudí épület hangulatának furcsa ötvözeteként tudnék leírni.

Egy hihetetlenül komplex, minden irányba szerteágazó labirintust kell elképzelni  számtalan járattal, barlanggal és rejtett lépcsővel, ahol olyan jól lehet bújócskázni, hogy az embert jó eséllyel soha nem találják meg.

Éppen ezért záráskor a személyzet alaposan körbejárja a területet, és minden eszközzel próbálja az összes rejtőzködő / eltévedt vendéget megtalálni és kitessékelni. Milyen hálás feladat lehet ez!

Da Lat Vietnam kocsma

Vietnám éjszakai élet

Vagy két óráig bolyongunk ebben az észvesztőben, mire lejutunk oda, amit a pincének gondolunk, de igazából lehet, hogy még innen is van lejjebb, képtelenség átlátni a hely földrajzát.

Az egyik falról egy gigantikus polip, a másikról egy pók néz vissza ránk.

Itt tanyát verünk és magától értetődő természetességgel horrortörténeteket kezdünk egymásnak mesélni – mert hát mi mást csinálna az ember ebben a környezetben?!

Da Lat Vietnam bár

Az épületet egyébként az “crazy house” nevű iskola egyik képviselője tervezte – azt hiszem az elnevezés nem szorul magyarázatra – , és allítólag több mint 20 éven át dolgoztak a projekten. Amint az ember elnézi ezt az elképesztően részletgazdag és trükkös épületet, nem kételkedik benne, hogy ennek a létrehozásához tényleg két évtizedre volt szükség.

Ha valaki egy lazítós sörre vágyik, ne ide jöjjön. Aki viszont szereti a kiszámíthatatlant és szívesen bolyong órákon keresztül egy klausztrofób, eklektikus labirintusban, az feltétlenül látogasson el ebbe a bárba, mert még egy ilyen garantáltan nincsen sehol a világon.

 

*Ezzel nem leszólni szeretném a Szimplát, csak próbálom érzékeltetni a hely jellegét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.