A legképtelenebb szilveszteri buli: szongkran

thai szilveszter szongkran fesztivál

Őszintén szólva nem rajongok a szilveszterért. Kötelező buli, rágörcsölés a szervezésre, befagyott seggel várakozás a buszmegállóban, később harc a taxikért, részeg tömeg az utcán, nekem ez jut eszembe róla. Aki jókat szokott bulizni újévkor, annak nem akarom elvenni a kedvét, de nekem valahogy nem volt szerencsém.

A thaiföldi szilveszter, a szongkran viszont valószínűleg az egyik legmulatságosabb és legabszurdabb rendezvény a világon.

Thaiföld Csiangmaj szongkran fesztivál
az elengedhetetlen  kellékek: vízipisztoly, vödör és gigantikus jégkocka

A dolog egy ártalmatlan hagyománnyal kezdődött: újévkor mindig kivitték a templomokból a Buddha-szobrokat lemosni, illetve a fiatalok tiszteletük jeléül meghintették az időseket vízzel. Ebből nőtt ki  a három napos szongkran fesztivál, amikor

az élet megáll, az üzletek bezárnak, az utcák csatatérré alakulnak és boldog-boldogtalan, idős és fiatal, thai és turista önfeledten locsolja egymás pofájába a vizet.

thai szilveszter szongkran fesztivál
az utcai harcok már kora délelőtt elkezdődnek

Az újévet eredetileg a csillagok járása alapján határozták meg, ma már minden évben április 13-án tartják, és hozzácsapják a következő két napot. Ez a három nap nemzeti ünnep és munkaszüneti időszak, ilyenkor a thaiok hazautaznak családjukhoz, hogy együtt ünnepeljenek. Április 12-én gondosan kitakarítják a házaikat, 13-án kora reggel pedig a templomba mennek, hogy gyümölcsöt, rizst és egyéb ételeket áldozzanak Buddhának.

Ezután pedig kezdetét veszi az őrület.

Mindenki felfegyverkezik – vízipisztollyal, vödörrel, vagy bármivel, ami a keze ügyébe kerül!! – az utcára vonul és indul a locsolkodás. Szabályok nem nagyon vannak, ez egy ádáz gerillaháború. A szűkebb utcákban gyakran blokádok alakulnak ki, és mindenkit alaposan leöntenek, aki át akar kelni.

Songkran fesztivál, thai újév
vendégek blokkolják az utat egy panzió előtt

A fesztivál során különböző felvonulások is vannak, illetve körbehordozzák a  Buddha-szobrot is, de sajnos ezekről nincsen képanyagom, mert addigra – a zárható műanyag táska ellenére -csurom víz lett és tönkrement a telefonom.

Thaiföld újév szongrkan fesztivál
a robogón ülőket sem kímélik

Ragozhatnám tovább is, de ez a felvétel, amit Chiangmaj városában készítettem, többet mond minden szónál:

Hogy mitől olyan csodálatos a szongkran, és miért sokkal több, mint egy jópofa tömegrendezvény? Mert ez azon ritka alkalmak egyike, amikor kortól függetlenül mindenki újra gyereknek érezheti magát, és amely teljesen különböző hátterű és nemzetű embereket hoz össze egy nagy közös hülyülésre.

Olyan ez, mint egy nyálas Coca Cola reklám, csak fizetett statiszták nélkül. Ahogy elnéztem a sok önfeledten randalírozó felnőttet, amint vízipisztollyal hadonásznak, nem tudtam mást, mint mosolyogni és azt gondolni: itt az ékes bizonyíték, hogy az embereket sokkal, de sokkal több köti össze, mint ami elválasztja.

Indítványozom, hogy Magyarországon is legyen szongkran! Jó, talán ne december 31-én, mert akkor senki nem akar fürdőruhára vetkőzni. De mi lenne mondjuk augusztus 20-ával? Az már úgyis munkaszüneti nap….

 

 

“A legképtelenebb szilveszteri buli: szongkran” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.