Angkor What? – Gigantikus templom a dzsungel mélyén

Kambodzsa Angkorvat

Mi a fene az az Angkorvat?

Kambodzsa térségének egyik legszegényebb országa, de ez korántsem volt mindig így. A 15. századig itt virágzott a Khmer Birodalom, amelynek határai kiterjedtek a Maláj-félszigetre, illetve Laosz, Thaiföld és Dél-Vietnam területére is. A 12. században II. Szurjavarman, aki elődeihez hasonlóan istenkirálynak tekintette magát, úgy döntött, emeltet magának egy szerény templomot – 1,7 millió négyzetméteren, 50 ezer munkás és 5 ezer szobrász 30 évi munkájával!

Így jött létre Angkorvat, a világ legmonumentálisabb vallásos célú épülete, a khmer kultúra csodálatos lenyomata, Délkelet-Ázsia egyik legfelkapottabb látványossága.

Kambodzsa Angkorvat
Angkorvat, napfelkeltekor délben

Hogyan sikerült összebalhéznom a kambodzsai rendőrséggel

Érdemes napkeltekor vagy napnyugtakor ellátogatni ide, két okból: egyrészt ilyenkor kisebb a tömeg, másrészt a fényviszonyok fantasztikus fotókat tesznek lehetővé. A második nap hajnali 5-kor én is biciklire pattanok, hogy odaérjek Angkorvathoz napfelkeltére.

Körülbelül 3 km-re vagyok a céltól, amikor a út mellett két férfi elkezd kiabálni, hogy “STOP”. Mondják, hogy a jegyemet akarják látni, ha nincs jegyem Angkorvatba, nem mehetek tovább.

Na mármost, ha valaki hosszabb ideig úton van Ázsiában, akkor a csalásnak, lehuzásnak, ál-jegyszedőknek és ál-eladóknak olyan széles palettájával ismerkedik meg, hogy egy idő után gyanakodóvá válik. A két férfi nem tűnik túl hivatalosnak, nem is beszélnek angolul, de ami a legfurcsább, miért kellene hogy legyen jegyem?! Most megyek az átkozott Angkorvathoz, ott fogom megvenni a jegyet. Mondom nekik, hogy hagyjanak békében és továbbhajtok. Körülbelül 15 perc telik el, és már nyugtázom, hogy sikerült őket lerázni, amikor feltűnik mellettem egy robogó, az előbbi két férfi ül rajta, nagyon morcosak tűnnek és az egyik egy piros világító izével int, hogy álljak meg.

Még mindig nem egészen értem, mi a francot akarnak, de annyira erélyesen üvöltöznek velem, hogy derengeni kezd: ők tényleg valamilyen hivatalos szerv képviselői.

Később megoldódik a rejtély: kiderül, hogy a jegyet egy másik irodában, Angkorvattól 5 km-el odébb kell megvenni, és a romok körüli egész terület le van zárva, ahova csak jeggyel lehet belépni. A két egyenruhás férfi valóban rendőrök voltak és csak a munkájukat végezték. És így néz ki a tábla, amelyet a hajnali szürkületben nem láttam:

az ellenőrzőpont, amelynél nem jó packázni

No de térjünk a tárgyra. Azok, akiknek sikerül balhé nélkül jegyet venni és eljutni Angkorvatba, valami csodálatosat fognak átélni.

Kambodzsa Angkorvat
a kapukat mindig szörnyek őrzik
Olyan épületeket, amelyek nem viszonyíthatóak semmiféle volt vagy jelenlegi nyugati építészeti stílushoz. Olyan méreteket, amelyek mellett a párizsi Notre-Dame eltörpül. És egy különös aurát, amely a romokat körbeölelő dzsungelből árad. Egy misztikus hely ez, ahol egy letűnt kor maradványai fonódnak egybe a vallásos áhitattal és a vad természettel.

Sok helyen félig le vannak omolva a falak és hatalmas kövek hevernek a földön, de ez csak tovább növeli a hely autenticitását.

Kambodzsa Angkorvat
…vagy fej nélküli katonák

A hihetetlen részletgazdagság láttán azt is hamar megértjük, min dolgozott többezer szobrász évtizedeken át.

Angkorvat Kambodzsa
fantasztikusan megmunkált homokkő

Ha buddhista szerzeteseket látunk, ne csodálkozzunk: bár Angkorvat eredetileg hindu templom volt (II. Szurjavamant Visnu istennek áldozta, hozzá akart megtérni halála után), azonban a buddhizmusra való áttéréstől, a 14. század óta buddhista szentélyként működik.

Angkorvat Kambodzsa buddhista szerzetes
buddhista szerzetes akcióban
Én nem szeretek tönkrement köveket nézegetni, de Angkorvat letaglózott. Ez az a hely, amelynek annyira masszív kisugárzása van, hogy az még a turisták tömegein keresztül is érződik és magával rántja az embert.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.