Sziemreap: a város, amely Angkor romjaiból él

Bangkokból kényelmesen el lehet jutni Kambodzsába, Sziemreap városba körülbelül 6 óra alatt busszal. A kényelmest ebben az esetben nem csak az időre értem, hanem arra, hogy ez tényleg egy összkomfortos buszút. 

Alig hiszek a szememnek, de reggelit és ebédet is felszolgálnak (olyat, amilyet, de a gesztus a lényeg), az utaskísérő srác pedig kedves és mosolyog.
Thaiföld Kambodzsa busz reggeli
Snack reggelire

Mielőtt elérnénk a határt, még egy részletes angol nyelvű leírást is a kezünkbe nyomnak, hogy pontosan melyik irodába kell mennünk és mire kell figyelnünk. Annyi gyötrelmes buszút után mindenre számítottam, csak ilyen szintű komfortra nem, kiszálláskor oda is szólok a srácnak, hogy csak így tovább, excellent service!

Sziemreap

Sziemreap egy nagyjából Miskolc méretű város, amely 6 kilométerre fekszik Kambodzsa első számú nevezetességétől és jelképétől, Angkorvattól, és főleg az a köré szerveződő turizmzusból él.

Angkor ugye a Khmer Királyság fővárosa volt, a 12. században építették, és sajnos ez volt az utolsó időszak, amikor a kambodzsaiak szerencsésnek érezhették magukat.

A következő évszázadok ugyanis a permanens szopás jegyében teltek: sziámi és annami fennhatóság, több évszázados francia gyarmati elnyomás, majd a 70-es években egy hihetetlen brutális kommunista vérengzés, ahol a 8 milliós ország csaknem egynegyedét (!) kinyírták, beleértve a teljes értelmiséget is. Ezt a hihetetlen sokkot a mai napig nem heverte ki az ország sem gazdaságilag, sem mentálisan.

Nem csoda tehát, hogy a kambodzsaiak szívesen és büszkén gondolnak vissza a Khmer Királyságra, mert azok voltak a menő idők.

Sziemreapben ennek megfelelően szinte az összes hotelt, üzletet, éttermet Angkornak hívják. És természetesen az ország első számú sörét is.

Kambodzsa sör Angkor
Kambodzsa kedvenc söre

Hamar bebizonyosodik, hogy a kambodzsaiaknak a helyén van a szíve. Az egyik utcai árusnál 100 dollárossal fizetek az 1 dolláros turmixért, a nő nem tud visszaadni. Ehelyett odaadja a pénzt a bátyjának, aki robogóra pattan és elhajt valahova felváltani. Már éppen elkezdek morfondírozni, hogy te jó ég, mekkora barom vagyok, hogy ennyi pénzt csak úgy kiadok a kezemből, amikor

a férfi visszajön, akkurátusan leszámolja a 99 dollárt az asztalra és egy kis meghajlással távozik.

Sőt mi több, az összes eddig látott ázsiai országok népei közül nekem messze a kambodzsaiak tűnnek a legbarátságosabbnak. Szinte minden alkalommal, amikor veszek valamit, hellyel kínálnak, megkérdezik, hogy vagyok és nem, nem azért mert akarnak tőlem valamit, hanem mert tényleg érdekli őket.

Kambodzsa Sziemreap alkohol árak
Mobil bár a bulinegyedben

Egy másik nagyon örvendetes (és egyben veszélyes) dolog Kambodzsában, hogy  Thaifölddel és Indonéziával ellentétben itt nem pakolnak súlyos adókat az alkoholra, ennek megfelelően rohadt olcsó a pia.

Sziemreap bulinegyedében olyan kevés pénzből csaphatjuk szét magunkat, mint kevés másik helyen a világon.

A csapolt sör 50 dollárcent, azaz 150 Ft (!), a koktélok 1 vagy másfél dollárba kerülnek, a cigi kevesebb, mint egy dollár, ráadásul nem 19, hanem 21 szál van egy dobozban. Hihetetlen csábítás ez a nyugati árakhoz szokott utazóknak, itt az is elkezd inni és cigizni, aki amúgy nem szokott.

nagyobb, hosszabb, vágatlan
Sziemreapben tulajdonképpen minden Angkorvatról és a turistákról szól, de valahogy nem tenyérbemászóan, hanem kellemesen, stresszmentesen. Ha már kikpipáltuk Angkorvatot, akkor is nyugodtan ragadjunk le pár napra a városban, élvezni fogjuk.

Legközelebb Angkorvattal folytatjuk, szevasztok!

 

 

“Sziemreap: a város, amely Angkor romjaiból él” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Üdv Siem Reap-ból! 😉
    Nagyjából egyetértek a leírtakkal.

    Egy kérdés: melyik busztársaság volt az, amivel ilyen kellemes tapasztalataid voltak? Megyek Bangkokba, foglalnék jegyet náluk.

    Szeretem a blogodat, jót lehet derülni rajta de ugyanakkor informatív is. Csak így tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.